03 november, 2014

Studieresa Helsingfors sep-2014

Paradise Hotel...
På studieresans 2:a dag var Hvitträsk det stora utflyktsmålet.
Då Finland blev erbjudna att som egen nation delta i världsutställningen i Paris 1900 fick tre arkitekter, Lindgren, Gesellius och Saarinen, uppdraget att rita den Finska paviljongen. De var vänner sedan åren på arkitektskolan och sägs ha uppfunnit den Finska nationalromantiska stilen, lagat den med ingredienser från svensk och rysk arkitektur kryddat med traditionellt hantverk och rådande formgivningstrender (som jag förstått saken, men jag kanske åker på  backning av vår finlandssvenske chef senare).
Här i Hvitträsk, på kullen, med utsikt över vattnet, realiserade de sin dröm om ett konstnärligt kollektiv. Byggnaderna och placeringen i landskapet är bilder ur en sagobok rent ut sagt och att försöka beskriva det i ord är poänglöst. Här skulle de tre bo och arbeta med sina familjer.

Trotts att järnvägen dragits fram och kopplat Hvitträsk till huvudstaden tog det lång tid att resa mellan orterna på 1910-talet och lappsjuka lär stundvis varit påtagligt. Alla som har sett Paradise Hotel vet hur det kan gå när många personer med sina åsikter och principer bor i fellesskap. Efter fyra år flyttade Lindgren ut. En vägg byggdes för att dela av den tidigare gemensamma ateljén.  Saarinen spenderade sin tid med textilkonstnären Loja och hans uttråkade fru gifte om sig med ungkarlen Geselius o.s.v.  Dramatik som sannolikt hade ett högt underhållningsvärde så här 100 år före reality-såpans intrång.

/Richard Sjöström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar