06 februari, 2014

En demokratisk plats

Att kyrkogårdsförvaltningens anslagstavla på järvafältet fungerar som en demokratisk plats fick vi bevis på idag. Järva Discgolf Park har tapetserat anslagstavlans fram- och baksida med text och citat om att begravningsplatsen inte borde byggas där. Förslaget Öarna av Kristine Jensen och Poul Ingemann är ute på samråd under 2014, surfa in lämna din åsikt på kyrkogårdsförvaltningens hemsida.4 kommentarer:

 1. Fast det här demokratiska manifestationen får vi tacka Initiativ Tensta för. http://www.initiativtensta.se/

  SvaraRadera
 2. Och för tydlighetens skull tillika demokratins hörnsten. Programsamrådet avslutandes för länge sedan (ca 16 månader). Citaten på anslagstavlan är utvalda därifrån. Kyrkogårdsförvaltningen har inte visat något intresse att dela med sej information trotts att man byggt denna ganska påkostade anslagstavla. När plansamrådet kommer vet ingen. Enligt ryktet så är det stopp för planerna. Jag skulle vilja säga att detta projekt har varit dödfött från början och det borde alla som borde insett det från början inse nu. "Demokratiska beslut" fattas inte i dagsljuset. Varken åt det ena eller andra hållet. Det spelar ingen roll hur mycket myndigheter använder ordet transparens. Och att utrycka sina åsikter till Kyrkogårdsförvaltningen är meningslöst eftersom det här är en fråga för Stadsbyggnadskontoret. Officiellt. Vem som i praktiken håller i alla trådar är svårare att svara på.

  SvaraRadera
 3. Kyrkogårdsförvaltningen har satt upp en påkostad "anslagstavla" utan att verka bry sig om den särskilt mycket. Miljön runt omkring är ofärdig och byggskylten om att anslagstavlan snart är klar står kvar sedan två år. Staden har inte utnyttjat platsen för någon information värd namnet. Men vi som bor i närområdet bryr oss om vårt närområde. Den spontana aktionen vid anslagstavlan var mycket riktigt ett försök att få in lite demokrati i processen, men det är inte kyrkogårdsförvaltningens förtjänst.

  SvaraRadera
 4. Hej och tack för era kommentarer Vega och Björn! Anslagstavlan är ett initiativ som kommer från kyrkogårdsförvaltningen och dess ide är att även de som inte har tillgång till internet ska kunna följa processen samtidigt som det finns en möjlighet för tex. Järva discgolf park att göra sin röst hörd där. En annan viktig del i anslagstavlan är att ge plats för andra föreningar och grupper som bidrar med att lyfta det positiva med järvaområdet. Kyrkogårsförvaltningen finns också ute på plats när det händer något som tex. Tensta marknad och Järvadagen, det har de varit sedan tävlingens dagar för att hålla en dialog och berätta vad som sker med projektet.
  Anslagstavlan har varit fylld med information om aktiviteter, föreningar och information om det som sker med begravningsplatsen innan den klottersanerades för en tid sedan.
  Jag ser anslagstavlan som ett värdefullt initiativ som bjuder in till att göra sin röst hörd.
  Om man kan träffas och hålla en manifestation och dela med sig av sina åsikter vid och på en anslagstavla så har den ett värde. Kyrkogårdsförvaltningen hade inte behövt göra en sådan plats men det har de.
  Samråd fortsätter som sagt under 2014 för att få fram en detaljplan för området.
  Kul att ni vill vara med och diskutera på Funkias blogg!
  Mikael

  SvaraRadera