28 oktober, 2013

Taklandskap - PechaKucha

I fredags så körde vi vår första PechaKucha på kontoret och temat var Taklandskap. I dag presenteras det ena efter det andra projektet med gröna tak där målet är att förbättra miljön på flera nivåer och vissa hus ser mer ut som ett förvuxet träd när allt skall vara grönt och ätbart. Skulle Hans och Greta varit vegetarianer och inte gottegrisar så skulle dagens ekotrend verkligen varit till deras fördel med att tugga i sig lite morötter som växer på takterrassen. Tyvärr så verkar gröna tak i vissa fall vara ett sätt att försöka berättiga en exploatering i ett känsligt läge. Många gånger har grön områden och parker fått ge vika och taken skall försöka kompensera parkmarken som försvann. Ser man till en liten historisk exposé så är gröntak inget nytt.

Grönt torvtak

Takträdgård av Burle Marx i Rio Janeiro

Grön takträdgård i Chicago

Gröna takterrasser

Grönt koppartak - Riddarhuset Sthlm

Gröna odlingar på taket

Grönt tak - solenergi

Framtidens parker?

Gröna tak i Värtan

Våra tak vid vårt kontor - kan dessa bli gröna?

25 oktober, 2013

Stillhetens landskapsrum

Ett landskap som berör oss genom många olika intryck av rörelser, ljud, lukter och synintryck är stimulerande, aktiverande och engagerande. I en bebyggelse är det kanske torget under handelstid, gatan eller tunnelbanan under rusningstid eller köpcentrumet en helg. Men starka intryck från vårt omgivande landskap innebär också att vi får svårare att lyssna till vårt inre. I vårt förflutna stod många gånger de sakrala och heliga byggnadsverken såsom kyrkor, andaktsrum och omgivande platser för den stillheten och rofylldheten som tillät själen att tala, vårdas och utvecklas. De sakrala byggnadens betydelse för samhället är inte lika tydlig längre och gör inte lika stort anspråk på vårt  vardagsliv. Men den kanske mest märkbara symbolen för att den andliga upplevelsen är lika viktig i vår tid är den stora efterfrågan på natur, gröna rum, parker och därmed också önskan om platser och landskapsrum där upplevelsen av vårt inre blir möjlig genom avsaknaden av starka yttre intryck. Den moderna människans plats för kontemplation blir alltså det gröna landskapet. Därför behöver vi landskapsarkitekter tillgodose stillsamma och fridfulla platser där människor ges möjlighet att utvecklas inifrån. Att undanröja hinder som ljud, synintryck, aktivitet och rörelse blir då vårt viktigaste mål i gestaltningen, mindre ger oss mer. Lyssna gärna på podcasten från radioThema Bayern 2 "Mal kurz innehalten" Architektur för Erschöpfte" som diskuterar just den moderna människans förhållningssätt till stillhet och ro inom arkitekturen.

En tyst och stilla grillplats i Qaqortoq

Sittbänk i sin enkelhet i Narsaq

En fridfull plats; kyrkogården i Nuuk

Kyrkogård i Qaqortoq

11 oktober, 2013

Frescati på gång

Nu är byggs det för fullt ute på Frescati.
Här kommer lite bilder som visar den nya muren som ringlar sig genom platsen.
Muren är Prefab från Slottsbro.






01 oktober, 2013

Funkia i Hamburg!

Funkia har varit i Hamburg! Vi har rest, mätt, sett, analyserat, umgåtts, ätit, gått, stått, funderat, dimensionerat, klämt, känt, skrattat, tröttnat, vaknat, piggnat till, dansat, ätit, mätt, tänkt, drömt, festat, evakuerats, ölat, fotat och pratat tyska (i alla falla några av oss..)

Här kommer några av alla bilderna vi fångade under dagarna 19-22 september i Hamburg: