21 december, 2010
God Jul!
13 december, 2010
Saknar Frida
Här på kontoret går livet vidare nästan som vanligt. Förutom att vi kämpar med hennes arbetsuppgifter. Oj oj det är mycket att hålla i huvudet nu. Vi saknar dig alla, dina glada tillrop, bullarna mm.
I fredags kom den nya tjejen som ska fixa bokföringen, skönt att veta att det blir gjort på rätt sätt.
Vem har varit på toaletten?
Frodo saknar dig också. Ingen som går långa roliga lunchpromenader längre.
Då får man roa sig själv. Den här gången kunde man göra bus på toaletten.....toarullar är roligt!
10 december, 2010
Ljus!
Så här i vintertider blir nog de allra flesta medveten om ljusets fundamentala betydelse för vårt välmående. Vi saknar solens strålar som nu i december mycket kort tid visar sig med sin närvaro. Belysning av alla dess slag blir ett oerhört viktigt element i våra vardagliga liv. Hemma tänds julstjärnor och ute är den allmänna belysning på oftare än den är släckt.
Som landskapsarkitekt är ljusgestaltning en stor del av vår arbetsvardag. Vi eftersträvar att skapa miljöer med bra ljusförhållanden genom att tillföra ljus eller optimera för bästa ljusförhållanden. Det behövs bra och funktionell bas belysning för tillgänglighet och trygghet. Stämnings och effektbelysning för identitet och karaktär samt noggranna markstudier för att optimera för så stort ljusinsläpp som möjligt i våra bostäder. En delikat uppgift. Allt som oftast så överträffar däremot naturen våra försök att återskapa ljuset. I veckan har ljuset och solen bjudit upp till ett skådespel sällan skådat. I onsdags morgon såg det ut så här över Stockholm. Staden visar upp sin vackraste sida omsluten av en skimrande halo. Trevlig helg på er!
Foto: Maja Suslin / Scanpix
06 december, 2010
Vår maskot
02 december, 2010
SNÖ = SKIDÅKNING
För många är snö och kyla lika med pest, något som förstör tillvaron. Jag säger som Monty Python gänget - Always look on the bright side of life.
Drog på mig i morse mina pjäxor och vallade skidorna och körde 10km i lätt tempo på Saltis golfbana. Helt underbart, kölden nöp lite i kinderna och skägget var täckt av rimfrost, känner mig som kung Bore... Helt enkelt ge er ut på skidor, njut av en sällan skådan december och fyll på era batterier. Ni orkar både jobba och tröttheten försvinner.
http://www.youtube.com/watch?v=WlBiLNN1NhQ
Vikten av fikarast!
Tänka sig vad tiden gått snabbt. Igår var det redan den 1 december. Det firade vi här på kontoret med en modern lussebulle till fikat från bageriet bredvid. Riktigt mumsig.
Vi här på kontoret har som policy att försöka ta två fika raster per dag. En på förmiddagen och en på eftermiddagen. En inte allt så lätt uppgift då vi på senare tiden har haft en hel del att göra och vi alla varit upptagna och pressade för deadline efter deadline.
Men fikat får inte försummas. Det är en viktig tid på dagen för att ladda batterierna. På fikarasten finns möjlighet att på ett avslappnat sätt diskutera och utveckla våra projekt, att stärka arbetsgruppen och vila neuronkolumnerna i hjärnan. Det senare påstår Torbjörn Åkerstedt, professor vid stressforskningsinstitutet Stockholm. När man belastar hjärnan så minskar bränslet till neuronkolumnerna i hjärnan man blir tröttare i det området i hjärnan som man använder. Bara genom att ta 5-10 min uppehåll avlastas detta området och man orkar jobba 8h.
Men inte bara vilan är något viktigt som kommer ut ur fikarasten utan även det informella småpratet är av stor betydelse. Detta är något som Gunnar Ekman, ekonomie doktor i organisation och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm, har skrivit om i boken Från prat till resultat – om vardagens ledarskap. Han hävdar att småpratet är avgörande för vad som faktiskt händer på arbetsplatsen. Det är i småpratet som nya idéer föds och nya organisationsplaner kritiseras.
Kafferasten kan vara ett forum för lärande, erfarenheter delas och tips utbyts om sådant som inte går att få reda på i formella möten eller böcker.
Så summan av kardemumman är: FIKA
29 november, 2010
kundevent och ostprovning 23 november
24 november, 2010
Artificial landscapes
Idag har snö, storm och kyla intagit Stockholm. Tur att vi får vara inne på kontoret och kan drömma oss bort i artificiella landskap.
Dessa konstverk är framställda av konstnären Ross Racine. Ross kommer ursprungligen från Montreal (Quebec), Kanada, men bor nu och verkar i New York. Han skapar konstverk som skildrar fiktiva förortsmiljöer och den amerikanska drömmen om den egna villan. Bilder som inspirerar i sin form och fascinerar samtidigt som de provocerar.
Kolla in hans hemsida. Väl värt ett besök.
23 november, 2010
Tunaparken - en pågående arkitekttävling
Google guden
I dagarna råkade jag snubbla över denna sida på nätet. http://www.googlestreetviews.com/
I sitt försök att fotografera och kategorisera hela planeten åker google bilen som vi vet land och rike och fotograferar streetviews. Detta har skapat en intressant debatt om människor integritet och rättigheter då dessa foton tas utan människor medlåtande och vetskap. Den Montreal baserade konstnären Jon Rafman har gjort en utställning samt skapat en webbsida på nätet med ett urval av dessa bilder. Ett intressant utsnitt ur människors verklighet och det landskap som vi lever i.
22 november, 2010
Årets Sienapris 2010
Motivering: Den nya parken är en tidlös och romantisk skapelse med säker växtbehandling och terrassering. Här ryms både robusta bryggor, vida utblickar och intima, mjukt formade blomstrande rum. Motivet har målats med bred pensel och resultatet har blivit en mycket vacker och användbar park.
På en udde i Klarälven mitt i Karlstad ligger Sandgrundsparken. Stadens mål för parken har varit att öka stadens attraktivitet genom att tillföra ett stadsrum, en park, av högsta möjliga kvalitet med optimal tillgänglighet utan barriärer. Folkhälsoperspektivet har betonats och parken ska uppmuntra till promenader, utevistelse och rekreation.
Landskapet runt Värmlands museum har utvecklats på ett sätt som förstärker platsens egen karaktär. Parken på udden har fått ett linjespel som dramatiserar landtungans form, där underbara krökta blomsterprydda dalgångar lockar besökarna från den ena stranden till den andra. Mellan dalarna finns åsar och inbjudande gräsade gradänger och i siktlinjen syns Klarälvens glitter. Den lätt böjda formen accentueras av kantstenar i granit..
Vi på Funkia har ansvarat för växtgestaltningen. Detta är ett foto från våren 2009. Sandgrundsparken är väl värt ett besök om ni är i krokarna.
Läs mer om årets priser på;
14 november, 2010
3 veckor på Funkia
Imorgon kommer en praktikant och det är skönt med lite förstärkning till våra intressanta och spännande uppdrag, där bland annat ett av uppdrag har inspiration hämtad från stridsscenen i bambuskogen i filmen Crouching tiger hidden dragon. http://www.youtube.com/watch?v=OQw5s2oiqk0
03 september, 2010
31 augusti, 2010
Plantering på Jan Stenbecks torg
20 augusti, 2010
Sjövikstorget
16 augusti, 2010
09 juli, 2010
29 juni, 2010
Summertime...
21 juni, 2010
11 juni, 2010
19 maj, 2010
Stressigt
28 april, 2010
Vårstädning
Två nya platsbesök är en bra start på veckan!
Nu förbereder sig många på att starta upp vårens projekt.
Nytt spännande projekt i Huddinge kommun.
Möjligheterna är oändliga och huset också???